TV-branschen handlar inte längre om att sälja TV-apparater

·

·

,
  • TV-tillverkare skiftar från att enbart fokusera på enhetsförsäljning till att generera återkommande intäkter genom annonser och datainsamling.
  • De senaste åren har sett en uppgång i smart-TV operativsystem med stark betoning på annonsförsäljning och spårning av användarbeteende.
  • Företag som LG, Samsung och Roku fokuserar allt mer på att integrera avancerad spårningsteknik och annonstjänster direkt i TV-apparaterna, vilket förändrar tittarupplevelsen till att bli mer kommersiellt drivet.

Framtiden för TV-industrin: Från enhetsförsäljning till annonsering

TV-branschen handlar inte längre bara om att sälja TV-apparater. Företag ser i allt större utsträckning tittare, snarare än TV-apparater, som sin mest lukrativa tillgång. Under de senaste åren har TV-tillverkare sett ökande ekonomiska framgångar från TV-operativsystem som kan visa annonser för tittarna och analysera deras svar. Istället för att sälja så många TV-apparater som möjligt, strävar varumärken som LG, Samsung, Roku och Vizio alltmer, om inte primärt, efter att generera återkommande intäkter från redan sålda TV-apparater genom annonsförsäljning och spårning.

Värdet av mjukvara

Framgång i TV-industrin brukade innebära att sälja så många TV-apparater som möjligt. Men med smarta TV-apparater som blivit mainstream och hårdvarumarginalerna har sjunkit, har originaltillverkare (OEM) sökt nya sätt att tjäna pengar. TV-operativsystem kan ge en mer frekvent inkomstkälla med högre marginaler, vilket har lett till en tittarupplevelse fylld med annonser. Annonser kan visas från och med det ögonblick du tar upp fjärrkontrollen, som kan ha streamingtjänsters annonser i form av fysiska knappar.

Vissa TV-varumärken prioriterar redan datainsamling och möjligheten att sälja annonser, och de flesta försöker öka sin attraktionskraft hos annonsörer. Smart TV-operativsystem har blivit en inkomstkälla för TV-branschen, där leverantörer genererar intäkter genom att licensiera mjukvaran och genom intäktsdelning av köp och prenumerationer i appar.

En stor del av TV-operativsystemets intäkter kommer från att sälja annonser, inklusive på operativsystemets hemskärm och skärmsläckare samt genom gratis, annonsstödda streaming-TV-kanaler. GroupM, världens största medieinvesteringsföretag, rapporterade att smarta TV-annonser ökade med 20 procent från 2023 till 2024 och kommer att växa ytterligare 20 procent för att nå 46 miljarder dollar nästa år. I september 2023 rapporterade Patrick Horner, chef för konsumentelektronik på analysföretaget Omdia, att ”varje ny användare av en ansluten TV-plattform genererar cirka 5 dollar per kvartal i data- och annonsintäkter.”

När TV-apparater tittar tillbaka på dig, så gör även företagen det

Under de senaste åren har vi sett företag som LG och Samsung öka sina TV-apparaters annonskapacitet i takt med att annonsörer blir allt mer ivriga att få tillgång till spårningsdata från TV-apparater. LG började till exempel dela data insamlad från sina TV-apparater med Nielsen, vilket gav data- och marknadsmätningsföretaget ”den största dataavtrycket i branschen”, enligt ett meddelande i oktober. Detta avtal ger Nielsen data från både streaming och traditionella TV-sändningar från LG:s TV-apparater och tillhandahåller företag som köper annonser på LG:s TV-apparater ”alltid på”-streamingmätningar och stora data från LG Ad Solutions via Nielsens ONE Ads-instrumentpanel.

Den sanna kostnaden för en billig TV

Budget-TV-apparater leder denna trend, ofta genom att kompensera låga hårdvarupriser med annonser och datainsamling. Många människor söker de senaste bildteknikerna, men många konsumenter vill bara ha den billigaste TV-apparaten de kan köpa inom en viss storlek. Olika varumärken lockar budgetköpare med låga priser, men tvingar dem sedan att betala genom ökad annonsbelastning – antingen omedelbart eller efter en framtida mjukvaruuppdatering.

I månader har vi sett budgetvarumärken testa användarnas gränser när det gäller annonser, och detta sker samtidigt som en global övergång till annonsdrivna streamingtjänster. Roku OS försöker hela tiden passa in fler annonser med starkare målsättning i sitt användargränssnitt, vare sig det handlar om menyer, skärmsläckare eller via Roku TV-kanaler. Tidigare i år introducerade Roku OS videoklippannonser på hemskärmen.

TV eller shopping?

Även innan smarta TV-apparater innebar vanligtvis TV-tittande många reklamfilmer och produktplaceringar. Men internetanslutning, avancerade spårningstekniker och intresse för TV-datainsamling från megabolag driver TV-apparater att utvecklas från digitala reklamtavlor till digitala butiker.

Idag köper människor vanligtvis en ny TV några år eller längre emellan, vilket har drivit TV-tillverkarna till det pågående inkomstpotentialen genom data- och annonser. För användarna innebär detta att TV-tittande kan bli mycket mer kommersialiserat när branschen försöker hitta nya sätt att använda TV-apparater för annons-spårning. Nu fokuserar man på att utveckla reklamer som låter folk göra köp medan de tittar på TV.

Streamingplattformar som amerikanska Hulu visar redan interaktiva reklamannonser, och TV-operativsystem söker sätt att kapitalisera på denna trend. Amazon och Roku TV-apparater har till exempel dessa annonser på sina skärmsläckare. Andra varumärken, såsom Samsung, utvecklar sin förmåga att leverera köpbara annonser på TV-apparater. Relevanta aktörer utforskar format som QR-koder, spel och annonser man kan navigera med fjärrkontrollen.

Gratis TV-apparater?

En annan unik uppstart är TV-tillverkaren Telly. Företagets TV-apparater är gratis men låter uppstarten spåra sina ägare, och de har en sekundär skärm nedanför huvudsakliga skärmen för att visa annonser, även när TV:n är avstängd (den sekundära skärmen kan också visa information som vädret eller sportresultat). Prospektiva ägare hos Telly måste svara på en lång rad frågor, såsom om de är registrerade att rösta och vem deras mobiltelefonleverantör är, med data som används för anpassad reklam. Telly har diskuterat ytterligare sätt att kommersialisera TV-tittande, till exempel att låta människor tjäna presentkort genom att fylla i undersökningar (också för att hjälpa till med målinriktad reklam) på TV:n.

Så, går det dumma ner TVn?

Eftersom TV-industrin har växt i sina annonsmöjligheter under åren, har shoppare nästan förlorat möjligheten att köpa en ny TV som inte kan ansluta till internet. Jacob Hoffman-Andrews, senior personalteknolog vid Electronic Frontier Foundation, beskrev trenden med att bygga övervakning i alla nya smarta TV-apparater som “otroligt invasivt och är begränsat förstådd.”

För den som vill ha en TV utan internetanslutning finns få alternativ. Man kan försöka hindra en smart TV från att spåra en, men igen, att slå av ACR och andra spårningstekniker kan vara utmanande. Några TV-apparater tar bort grundläggande funktioner som internetanslutning om man inte låter dem spionera. Företag som Telly öppnar ett fönster för andra varumärken att överväga mer intrusiva spårnings- och annonsmetoder. Överväg en värld där man måste säga ett varumärkesnamn till sin TV för att hoppa över annonser, som demonstrerats av en Sony-patent.